V polovině července se náš koordinátor Živého regionu zúčastnil pracovní návštěvy v Bavorsku. Zdejší Bio region Passauer-Oberland zahrnuje 11 obcí s přibližně 30 000 obyvateli a leží severně od Pasova. Místní koordinátorka Bioregionu, Pia Auberger připravila program, který zahrnoval setkání s inspirativními producenty a zpracovateli v území, informace o činnosti koordinátora Bioregionu a
činnosti místní zemědělské školy.
Hlavní náplní koordinátora Bio regionu je síťování producentů k vzájemnému navazování kontaktů, osvětové aktivity pro širokou veřejnost k uvědomělé spotřebě a nákupu lokální bioprodukce, poskytování finančních prostředků z národních zdrojů producentům na mikroprojekty typu pořízení technické vybavení farmářských prodejen a přístroje pro zpracování produkce. Maximální výše
mikroprojektu je 20 000 euro.
Na fotkách je zachycena místní zemědělská škola ,,Staatsgut Kringell“, kde jsme měli možnost v rámci návštěvy strávit téměř celý den. Škola hospodaří na výměře více než 130 ha zemědělské půdy, produkuje ovoce, zeleninu, med, má v regionu více než stoletou tradici, kolem v 80. letech přešla na režim ekozemědělství a produkuje rostlinou a živočišnou produkci jak pro vlastní potřeby stravování studentů a zaměstnanců, tak také dodává například mléko do výkupu větším zpracovatelům mléka v Bavorsku. Místní obyvatelé mají také možnost využívat moštárnu pro zpracování ovoce ze zahrad a sadů. Škola se kromě ekologické produkce v zemědělství věnuje také lesnictví a práci se zemědělskou technikou. Zdejší studenti mají jak prezenční tak distanční výuku, zaměřenou na praktické i teoretické dovednosti, způsobem výuky by šlo přirovnat k Farmářské škole, která působí v ČR. Vzdělání si v rámci tematicky zaměřených kurzů mohou doplnit i zemědělci při svém zaměstnání. Kolem 80 % studentů pochází z farmářských rodin a pracují v rodinných podnicích a farmách po celém Bavorsku, zvláštností je, že nejsou po absolvování nijak dále provázáni se zdejším Bio regionem. Ve zdejší jídelně vaří dvě varianty obědů, jedno jídlo vegetariánské a druhý pokrm s masem, celkově se vaří pro 10 – 80 strávníků každý pracovní den.
Místní farmáři nejčastěji volí způsob prodeje přímo ze dvora, nebo pojízdných prodejen. Hlavní myšlenkou je být v přímém kontaktu se zákazníky a budovat tak lokální vazby a vztahy. V rámci Bio regionu působí také největší bavorská Bio pekárna ,,Biobackerei Wagner‘‘. Zdejší pekárna dodává pečivo do nemocnice v Pasově, prodejen zdravých výživ ale také do supermarketů. V současnosti
obsluhují kolem 300 prodejen. Veškerý sortiment je z produkce ekologického zemědělství a zákazníkům nabízí benefit v podobě zpracovatelských technik, které jsou pro lidský organismus stravitelnější a vstřebatelnější. Ve zdejší zpracovně, funguje také prodejna pekárny s kavárnou. Pekárna leží přímo u dálnice, má vlastní distribuční síť elektro dodávek, který sdílí své cesty s dalšími bio producenty v regionu ke koncovým zákazníkům.