Venkov čelí nelehké situaci. Kromě ztráty tradičních zdrojů obživy a migrace lidí do měst se potýká také s dopady klimatických změn, ale i ztráty kvalitní půdy a biodiverzity. V rámci projektu Živý region jsme se ve dvou regionech Tišnovska a Podbrněnska snažili hledat ty nejlepší nástroje, které mohou být zároveň přenositelné a mohou pomoci budovat další živé regiony napříč nejen Evropou.
Ve sborníku, který dobrou praxi shrnuje, najdete celkem 6 řešení, z nichž 3 jsou z České republiky a 3 z Norska. Každé z řešení popisuje původní stav, na které reagovalo, jak bylo aplikované a jaké změny jsme po jeho aplikaci pozorovali.
Mezi řešení patří:
- Lokální síť přírodě blízkých farmářů a potravinových podnikatelů
- Mapa farmářů
- Farmářská škola
- Bezobslužné prodejny
- Potravinové fórum zvyšující objem konzumovaných lokálních potravin
- Regionální týdenní food festival lokálních potravin
Inspirovat se aktivitami, které můžete aplikovat i ve vašem regionu, nebylo nikdy jednodušší. Pojďte si přečíst celý sborník dobré praxe.
Na sborníku spolupracovali:
- Impact Hub Agder
- Juliane Andrea
- Josephsen Julianes Kokebok
- Impact Hub Česko
- Vendula Hurníková
- Nela Vičanová
- Natálie Šedivá
Poděkování za přispění k tvorbě dále patří: Alena Wranová (AMPI), Michal Bajgart (Hnutí DUHA), Marek Šíp (ArrowSys), Kari Kleivset (FÔRA Matregion Agder) a Petr Horka (Čeladenský corner)
Projekt byl podpořen Norskem prostřednictvím Norských fondů